Wykonanie
Składniki na pulpeciki:0.5kg
mięsa mielonego1
jajkopęczek
koperku1
marchew1
kostka rosołowasól,
pieprz,
papryka w proszkutrochę
mąkisos:2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiszklanka
śmietanymały pęczek świeżego
koperkusól,
pieprz,1.
mięso wyrobić z
jajkiem i
przyprawami,2. uformować małe pulpeciki, obtoczyć w
mące i wrzucić do wrzącej
wody,3. wrzucić
kostkę rosołową,
marchewkę pokrojoną w kostkę,gotować 25 minut,4.
masło roztopić w garnku, dodać
mąkę, mieszać, żeby nie było grudek. Zalać rosołem, który pozostał z gotowania pulpetów , dodać
śmietanę i dosypać drobno pokrojony
koperek,w razie konieczności doprawić do smaku.