ßßß
Przepis na sporą miskę! (najlepiej wygląda w przezroczystej...)1 mała kapusta pekińska2 średnie cebule (najlepiej czerwone)pół słoika ogórków korniszonów1 świeża czerwona papryka2 spore pomidory1 puszka kukurydzy konserwowejok. 20 dag żółtego sera (ja daję goudę, ładnie się "topi" na mięsku)ok. 40 dag piersi z kurczaka lub karczku1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki + 1/3 łyżeczki soliketchup, majonezcebulka prażona "do przystrojenia" (można pominąć, jeśli nie lubicie)Kapustę opłukać, przekroić na pół, jeszcze raz na pół i pokroić w cienkie piórka. To samo zrobić z cebulą. Korniszony, pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej (ok. 3 łyżki), dodać paprykę sypką, przykryć i dusić ok. 10 min. (kurczak) lub 20 min (karczek). Następnie odkryć i poczekać, aż wyparuje powstała woda, podsmażyć przez chwilkę.Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Układać warstwami:pół kapusty (jeśli się ją chwilkę "pogniecie" w dłoni, będzie bardziej miękka), pomidor, ogórek,ketchup, majonez (rozsmarować na warstwie kapusty i ogórka),kukurydza, cebula, papryka,ketchup, majonez,gorące mięso, żółty ser (fantastycznie się stopi...),pozostała kapusta,ketchup, majonez + posypać prażoną cebulkąWarstwy można ułożyć inaczej, ale pamiętając, że ser ma być na mięsku, kapusta na spodzie i wierzchu, a warstwa ketchupowo-majonezowa co najmniej 3 razy.Brać na talerz, dokopując się do samego spodu... ;)