Wykonanie
Kilka lat temu podczas podróży nad morze zatrzymaliśmy się na śniadanie w barze przy stacji paliw. I chociaż po takich barach niczego wspaniałego spodziewać się nie można,
mieli przepyszne naleśniki z sosem
truskawkowym! Po powrocie do domu "przekombinowałam" i stworzyłam poniższy przepis, a naleśniki te stały się stałym elementem naszego menu.Na ciasto:2 szklanki
mąki1 szklanka
mlekaniepełna 1 szklanka
wody mineralnej gazowanej1
jajkoćwierć łyżeczki
soliolej do smażenia oraz
masło do podsmażeniaNa nadzienie:wiadereczko
serka śmietankowego waniliowego, do naleśników - takie
serki są do kupienia w supermarketach i mają niepowtarzalny smak, coś pomiędzy
białym serem a
homogenizowanym serkiem waniliowym. Można ewentualnie dodać
serek waniliowy typu Danio, ale uważam, że jest on zbyt słodki...Na sos:mały
jogurt naturalnyok. 2 łyżek
cukruok. 0,5 kg
truskawekNajpierw robimy sos: wszystkie składniki rozdrabniamy i mieszamy blenderem lub mikserem. Sos można podać od razu - na zimno, lub podgrzać na małym ogniu i podać na ciepło.Ciasto: mieszamy razem
jajko,
mleko i
wodę gazowaną. Dodajemy
sól, a następnie intensywnie mieszamy dodając
mąkę, żeby nie utworzyły się grudki. Na małej, okrągłej patelni rozgrzewamy
olej (troszeczkę, dosłownie do zwilżenia patelni) i chochelką równomiernie rozlewamy masę. Smażymy z obu stron do zbrązowienia (po każdym naleśniku ponownie dodajemy i rozgrzewamy odrobinę
oleju).Na każdym naleśniku rozsmarowujemy równomiernie
serek i zawijamy, najlepiej w trójkąty. Następnie ponownie rozgrzewamy patelnię, tym razem zamiast
oleju rozpuszczamy odrobinę
masła - i każdy naleśnik lekko podsmażamy. Dzięki temu
serek w środku będzie ciepławy, a naleśniki smaczniejsze. Można oczywiście zamiast ponownego podsmażania zawijać naleśniki od razu i podawać na bieżąco.Oblewamy sosem i podajemy.