ßßß
1/2 główki średniej kapusty pekińskiej2 średnie pomidory1 mała cebulkagarść posiekanego koperkuopcjonalnie rzodkiewka do smaku1 płaska łyżeczka soliszczypta pieprzuszczypta cukru3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej1/2 łyżki octu (jabłkowy, winny) lub soku z cytrynyKapustę posiekać. Dodać do niej sól, wymieszać i zagnieść ręką. Odstawić na 10-15 minut.Pomidory można sparzyć i obrać, lecz świeże, sezonowe, najlepiej zostawić w skórce. Umyć je i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Jeśli zdecydowaliście się na rzodkiewkę, najlepiej zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do kapusty.Z pozostałych składników wymieszać sos, zalać nim warzywa, wszystko razem połączyć, doprawić do smaku. Można podawać od razu.