Wykonanie
Któż jej nie jadł? Jest to jedna z moich ulubionych "sałatek", idealna w każdej okazji - a szczególnie podana na szybką i lekką kolację.
Składniki na bardzo dużą porcję.mała
sałata lodowa (lub pół dużej)duży
pomidorpapryka czerwonakostka
sera fetapuszka
tuńczyka w sosie naturalnymmała
cebulaopcjonalnie
oliwki zielonećwiartka szklanki
wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej4-5 łyżek
oliwy z oliweksól,
pieprz, mieszanka
ziół do sałatek1 łyżka
octu (
winny,
jabłkowy) lub
soku z cytrynyWarzywa opłukać, obrać, pokroić według uznania.
Tuńczyka lekko odsączyć, rozdrobnić widelcem i wrzucić do warzyw.
Ser feta wyjąć, odsączyć i pokroić w kostkę.
Wodę,
oliwę, ocet/sok z
cytryny zmieszać razem i wlać do warzyw, doprawić
solą,
pieprzem i
ziołami, wymieszać.