ßßß
Nie podaję dokładnej ilości składników - takie potrawy robię zwykle "na oko".ok. 2 kg dyniapętko kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej1 spora cebula lub 2 małemały koncentrat pomidorowyoliwasól, pieprzmożna dodać: czerwona papryka lub pieczarkiMiąższ dyni, po uprzednim wyskubaniu z niego pestek, pokroić w kostkę (można dodać także ten bardzo drobny miąższ, wyglądający jak farfocle - tylko trzeba go pokroić). Wrzucić dynię do garnka, dodać odrobinę oliwy, soli i pieprzu i dusić pod przykryciem, aż dynia zmięknie.W tym czasie - jeśli mamy pieczarki i paprykę - pozostałe warzywa umyć, obrać z wierzchniej warstwy (stare pieczarki), pokroić w kostkę i poddusić na niewielkiej ilości oliwy przez około 15 minut. Wrzucić je do dyni.Cebulę i kiełbasę obrać (nie lubię, kiedy kiełbasa ma skórę...), pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (ok. 10 minut) i wrzucić do dyni. Całość wymieszać, dodać mały koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze razem około 20 minut. Doprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub samo.