Wykonanie
Home / domowy posiłek / kartoflanka / kuchnia domowa / przepisy tradycyjne / tanie danie / zupa / zupa kartoflanka / zupa ziemniaczana / Zupy / Zupa ziemniaczanaZupa ziemniaczanaPyszna rozgrzewająca i syta zupa ziemniaczana . W sam raz na chłodne jesienne wieczory. Zupa kartoflanka świetnie nadaje się także na studencką kieszeń, jest banalnie prosta, myślę że każdy sobie z nią znakomicie poradzi;)
Składniki30 dag
boczku, 60 dag
ziemniaków, 2
marchewki, 1
pietruszka, ćwiartka
selera, 1 duża
cebula, 3 ząbki
czosnku, 100ml
śmietany, 3
listki laurowe, 5 ziarenek
ziela angielskiego,
sól,
pieprz, szczypta
rozmarynu.Przygotowanie:Warzywa myjemy, obieramy i płukamy.Do 2 litrów zimnej
wody wkładamy
włoszczyznę,
marchewkę kroimy w kosteczkę. Dodajemy
listki laurowe oraz ziarenka
ziela angielskiego.
Ziemniaki obieramy, również kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw.
Czosnek obieramy, na patelnię wlewamy 2-3 łyżki
oliwy, rozgrzewamy, następnie wyciskamy
czosnek i go podsmażamy.
Cebulę również obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do
czosnku. Szklimy na złocisty kolor.
Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do
cebuli i
czosnku. Kiedy się wysmaży, a
cebule będzie miała złoty kolor dodajemy do zupy.Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
rozmarynem, można doprawić także odrobiną
wegety. Dodajemy 100 ml
śmietany, mieszamy.Gotujemy na niedużym ogniu jeszcze ok 15 min.Każdą porcję zupy możemy posypać posiekanym
koperkiem.Enjoy!:)About Antolka Jakuszkowa