Wykonanie
Home / Ciasta i
ciasteczka / ciasto
krówkowe / ciasto z
bananami / ciasto z
czekoladą / najlepsze ciasta / placek
krówka / placek z
bananami / proste przepisy na ciasta / pyszne placki / Ciasto
KrówkaCiasto
KrówkaChciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka. Ciasto
krówka bo o nim
mowa to jedno z moich ulubionych ciast i niestety potrafię zjeść go całkiem spore ilości ;)Składniki:Na
biszkopt: 5
jajek, 1 szklanka
cukru, 1 szklanka
mąki, 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia, 5 łyżek
oliwy, szczypta
soli, dodatkowo:
banany 2-3, masa krówkowa,
biszkopty, duża
śmietana 36% (lub krem dr. Oetker
śmietankowy), 1,5 łyżeczki
cukru pudru,
gorzka czekoladaPrzygotowanie:Oddzielić
białka od
żółtek.Ubić na sztywną pianę
białka ze szczyptą
soli.Dodać szklankę
cukru.Dodać
żółtkaStopniowo dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia przesianą przez sito.Delikatnie mieszamy wszystkie składniki razem. Dodajemy stopniowo
oliwę.Cisto wylewamy na dużą blaszkę. Pieczemy.Na zimny
biszkopt wykładamy masę
krówkową.
Banany kroimy w plasterki, kropimy s0kiem z
cytryny, aby nie zczarniały. Wykładamy na masę
krówkową.Układamy
biszkopty.Ubijamy
śmietanę 36% z dodatkiem 1,5 łyżeczki
cukru pudru. (lub robimy krem dr. Oetker
śmietankowy). Wykładamy na resztę składników
Gorzką czekoladę trzemy na tarce. Posypujemy ciasto przed podaniem, aby nie zgorzkniało.
About Antolka Jakuszkowa