ßßß Cookit - przepis na BlogerChef

BlogerChef

nazwa

Wykonanie

IV półfinał BlogerChefa miał miejsce w fantastycznym miejscu - w hotelu „Poziom 511” w Ogrodzieńcu. Jeśli mam wyobrazić sobie budynek idealnie wkomponowany w naturalne otoczenie, to hotel ten jest tego idealną ilustracją.
Jechałam na tę imprezę pełna pozytywnej energii, ciekawa osób, które "znałam" tylko z Facebooka, a które teraz miałam poznać osobiście. Poznałam Kasię Szatkowską i Marka Bielskiego - Organizatorów BlogerChefa, jak i Jurorów: Mirka Drewniaka i Marka Mocnego, Blogerów- uczestników konkursu oraz osoby im towarzyszące, przesympatyczne Dziewczyny z Kenwooda, które dbały o każdego uczestnika.
Miałam okazję z nimi wszystkimi porozmawiać i przyjemnie spędzić czas – poznać, jako osoby żyjące pasją.
Uczestnicy byli trochę zdenerwowani. Można przyjąć teorię, że to tylko zabawa, ale duch rywalizacji był obecny. Wyczuwało się stres uczestników w roli Szefa zespołu, który wspólnie przygotowywał z wylosowaną ekipą dwa dania autorskie z kuchni amerykańskiej (będącej przewodnią tematyką konkursu). Szef pracującego teamu wyróżniał się na tle swojej załogi swym zaangażowaniem, wszędzie go było pełno, sam wiedział, jak należy idealnie podać danie na talerzu - jednym słowem dbał o to, by jego dania pięknie prezentowały się i smakowały. Zasady tego konkursu, jak i strona na FB są tutaj, ciekawe jest to, że uczestnik konkursu jest nie tylko oceniany za oryginalność przepisu, kompozycję dania na talerzu, smak i temperaturę dania, ale również za umiejętności menedżerskie…
O konkursie można też poczytać w Dzienniku Zachodnim, zachęcam.
Miałam przyjemność oglądać zmagania uczestników, ale i smakować niektóre z ich potraw konkursowych. Co zrobiło na mnie wrażenie? Konkretne smaki autorów blogów:
Marysia - rewelacyjnie przyrządzone grzyby podane na soczystym steku
Bernadeta - przepyszna jambalaya, to zdecydowanie moje smaki
Adriana - salsa i puree o smaku limonkowym - Ada, puree na pewno sama zrobię :)
Laura - smak babeczek, zwłaszcza nadzienia – pychota!
Asia - zapiekanka z jabłek wyglądała kusząco, ale niestety nie było mi dane spróbować :(
Paulina - tarta z lemon curdem i bezą - zjawiskowa!
Kinga - wytrawny sos czekoladowy z mięsem- oryginalne zestawienie smaków, nigdy nie jadłam nic podobnego
Paweł – miętowa salsa mango i ananasa - lekkość i orzeźwienie ponad wszystko
Konkurs wygrała Marysia Banach - Marysiu, gratuluję Ci :)
Wrażenie też zrobiła na mnie prezentacja Michała ze Składu Wina MIELŻYŃSKI, który opowiadał o winach w sposób profesjonalny, merytorycznie atrakcyjny, można było odczuć, że temat win traktuje bardzo emocjonalnie i z pasją. Możecie mi pozazdrościć, zarówno smaków poznawanych win, jak i przyjemności słuchania Michała.
Były już wcześniej: kuchnia śródziemnomorska, Europy Północno-Zachodniej, Europy Wschodniej, teraz kuchnia obu Ameryk, a za dwa tygodnie kuchnia azjatycka.
I ja tam będę, ale nie jako obserwator... Będziecie trzymać za mnie kciuki?
więcej zdjęć możecie zobaczyć na stronie BlogerChefa ...
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/04/blogerchef.html