ßßß Cookit - przepis na Cytrusowy krem / lemon & lime curd

Cytrusowy krem / lemon & lime curd

nazwa

Wykonanie

W sklepach pojawiły się już maliny. Uwielbiam je jeść tak po prostu i bez dodatków. Jednak czasem lubię też zaszaleć i przygotować tartę na kruchym spodzie, z cytrusowym kremem i słodkimi owocami. Maliny świetnie się wtedy sprawdzają, szczególnie w połączeniu z kremem cytrynowym lub limonkowym...
Krem limonkowy jest bardzo wyrazisty w smaku, jako, że do jego przygotowania wykorzystuje się aż 6 limonek! Ma ciekawą konsystencję i niezapomniany smak:) Krem cytrynowy jest nieco łagodniejszy i smakuje zupełnie inaczej niż jego poprzednik, między innymi za sprawą dodatku brązowego cukru...
Cytrynowy lub limonkowy krem pasuje do wielu smakołyków: lodów, owoców, ciast i ciasteczek, a nawet tortów. Jest dość prosty do przygotowania, choć na pewnym etapie przyda się ostrożność:) Przepis ten znalazłam w książce "A piece of cake" i po jego wypróbowaniu mogę go Wam szczerze polecić.
Pozdrawiam,
Asia
P.S. Tarta z kremem cytrusowym już niebawem:)
Krem limonkowy/lime curd - składniki:
6 limonek
135 g cukru białego
50 g masła
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 jajka
2 żółtka
Przygotowanie:
Skórkę otartą z 4 limonek i sok wyciśnięty z 4 limonek połączyć z cukrem i masłem oraz zagotować. Następnie przecedzić płyn i odstawić.
Sok wyciśnięty z pozostałej cytryny połączyć ze skrobią kukurydzianą i dodać do ciepłego płynu limonkowego.
Jajka roztrzepać i dodać do płynu limonkowego.
Całość przelać do rondelka i gotować na małym ogniu aż zacznie gęstnieć.
Przelać do słoiczków i schłodzić przed podaniem.
Krem cytrynowy/lemon curd:
3 cytryny
135 g brązowego cukru (lub białego)
50 g masła
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 jajka
2 żółtka
Przygotowanie:
Skórkę otartą z 3 cytryn i sok wyciśnięty z 2 cytryn połączyć z cukrem i masłem oraz zagotować. Następnie przecedzić płyn i odstawić.
Sok wyciśnięty z pozostałej cytryny połączyć ze skrobią kukurydzianą i dodać do ciepłego płynu cytrynowego.
Jajka roztrzepać i dodać do płynu cytrynowego.
Całość przelać do rondelka i gotować na małym ogniu aż zacznie gęstnieć.
Przelać do słoiczków i schłodzić przed podaniem.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/07/cytrusowy-krem-lemon-lime-curd.html