Wykonanie
Kilka lat temu, będąc z koleżanką w Toskanii, często robiłyśmy sobie przerwy w zwiedzaniu na małe
espresso. W większości kawiarenek i
cukierni, jako dodatek do pysznej
kawy, można było dostać
ciasteczka cantuccini i ciasto panforte. Panforte, wg mnie, jest warte poświęcenia mu osobnego postu.:) Dla mnie, jest to idealny pomysł na świąteczne menu, zamiast tradycyjnego keksu...Cantuccini, to
ciasteczka pochodzące właśnie z Toskanii. Jest w nich mnóstwo
migdałów, są kruche i strukturą podobne do sucharków. Jemy zanurzając je w
kawie (tak lubię najbardziej :) ) lub w
winie. Upiekłam je w dwóch wersjach: jedną klasyczną, a do drugiej oprócz
migdałów dodałam
suszoną żurawinę. Wielką zaletą cantuccini jest to, że możemy je bardzo długo przechowywać w zamkniętej puszce. Dzięki temu możemy być zawsze przygotowani, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Drugą zaletą jest to, że nie ma w nich grama tłuszczu, a trzecią i najważniejszą, jest ich wyjątkowy smak :)Składniki:2,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru150 g całych
migdałówaromat cytynowy lub
pomarańczowyłyżeczka
proszku do pieczenia3
jajkaewentualnie
żurawina suszonaSposób przygotowania:
Migdały wrzucamy do garnuszka z goracą
wodą, gotujemy jedną minutę, przecedzamy przez sitko, ostudzone
migdały obieramy z brązowej skórki.Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią nasze
migdały i prażymy je na suchej patelni, aż lekko przyrumienią się (ok. 3 minuty, mieszamy w trakcie prażenia)Łączymy wszystkie skladniki: 2 szklanki
mąki,
jajka, aromat,
proszek do pieczenia,
cukier. Wyrabiamy ciasto, dzielimy je na dwie części.Do każdej części ciasta dodajemy
migdały (ewent.
żurawinę), staramy się wyrobić ciasto tak, aby
migdały były równomiernie rozłożone. Wykorzystujemy pozostałą
mąkę, aby uformować dwa podłużne długie wałeczki (jak na zdjęciu) - .Układamy dwa długie placki na pergamin i blachę.Blachę z plackami wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 180 stopni, pieczemy około 20 minut, do zrumienienia się ciasta. Wyjmujemy z pieca, studzimy.Podpieczone ciasto kroimy na kawałki (ok. 1 cm). Układamy ponownie na blasze wszystkie pokrojone
ciasteczka i pieczemy je ok. 10-15 minut. Mają być suche i przypieczone - można w trakcie pieczenia przełożyć je na drugą stroną, aby z obu stron były przyrumienione.Smacznego :)