Wykonanie
Bardzo łatwo "wjechać mi na ambicje". Kiedy moj narzeczony powiedział, że najlepsze
żeberka robią jego ciocia i moja mama postsnowiłam zrobić własne. Takie, że mu szczęka opadnie. Przepis zmieniałam tysiące
razy ten jednak okazał się najlepszy. Prawdziwie
męski przepis na kawał mięcha!Ostrzegam prosty nie jest, szybki też nie ale efekt przerośnie Wasze ocekiwania.Skład:-około 2kg
mięsnych żeberek,Zalewa:-1l
bulionu wołowego może być z kostki,-
liść laurowy,-
ziele angielskie,-2łyżki ciemnego
sosu sojowego,Sos BBQ:- szklanka
ketchupu,-1/2 łyżeczki
octu,-2 łyżeczki
cukru,-1/2 łyżki
musztardy,-1 duży ząbek
czosnku,-mały
koncentrat pomidorowy,-2 łyżki ciemnego
sosu sojowego,-łyżeczka
soli,-2 łyżeczki
pieprzu czarnego,-2 łyżeczki
papryki wędzonej,Przygotowanie:
Żeberka dokładnie myjemy i czyścimy z wszystkich błonek. Kroimy na części.Wrzucamy do naczynia żaroodpornego.Zalewamy
bulionem, dodajemy
liść laurowy,
sos sojowy,
ziele angielskie.Wstawiamy przykryte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na 2 godziny.
Żeberka zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.Mieszamy wszystkie składniki sosu. Wstawiamy do lodówki na 15minut.
Żeberka smarujemy z obu stron sosem i układamy na grill.Pieczemy aż zaczną robić się ciemne.