ßßß
SKŁADNIKI1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki orkiszowej25 g drożdży3/4 szklanki wody1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli3 łyżki oliwy lub olejudo posypania1 łyżka mlekasłoneczniksezammakJAK TO ZROBIĆZaczynamy od rozczynu. Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i odrobiną wody.Do miski przesiewamy mąkę pszenną i orkiszową, dodajemy sól i mieszamy. Następnie wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy 2 łyżki oliwy i etapami wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto ok. 5 minut. Na koniec całość obtaczamy w oliwie. Ostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 16 części, smarujemy odrobiną mleka, obtaczamy w słoneczniku, sezamie lub maku. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 230 stopni na 30 - 35 minut.
