ßßß Cookit - przepis na Kasza bulgur z warzywami || Bulgur with vegetables

Kasza bulgur z warzywami || Bulgur with vegetables

nazwa

Wykonanie

For recipe in english scroll down!
Razem z moją współlokatorką, Sofią, postanowiłyśmy zdrowiej się odżywiać. Po świętach przybrałyśmy trochę na wadze, pogoda sprawia, że jesteśmy leniwe i nie mamy energii. Dlatego też Sofi zapisała się na siłownie a ja postanowiłam pozmieniać trochę naszą dietę. Więcej warzyw i kasz, a mniej makaronów i mięsa. Dzisiejszy przepis opiera się na kaszy bulgur, która powstaje z kilku gatunków pszenicy, jest bardzo pożywna i zdrowa, oraz kolorowych warzyw.
With my flatmate, Sofia, we decided to start eating more healthy. After we gain some weight after christmas at home and the bad weather is taking away our energy, she has started weekly trainings at the gym, and I've started to think about some healthier (and hopefully - less caloric) recipes. I bought bulgur, which is a cereal food made from the groats of several different wheat species, most often from durum wheat, and vegetables. You can add each veggie and spices you like, we chose those which we could buy this time of the year.
KASZA BULGUR Z WARZYWAMI
BULGUR WITH VEGETABLES dla 4 osób || for 4 people
1,5 szklanki kaszy bulgur
1 czerwona cebula
1 żółta papryka
1/2 pomarańczowej papryki
1 pomidor
1/2 cukinii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
1-2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu
4-5 szklanek gorącej wody
2 łyżki oliwy
natka pietruszki
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Warzywa pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać warzywa i czosnek. Podsmażać przez ok 5 min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Wsypać kaszę i podsmażać przez ok 2 min. Dodać 3 szklanki wody. Wymieszać. Zmniejszyć gaz i nadal mieszać danie do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Dodać przyprawy. Jeśli kasza nadal jest twarda dodawać po trochu kolejne szklanki wody.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Recipe in English:
1 , 5 cups of bulgur
1 red onion
1 yellow paprika
1/2 orange paprika
1 tomatoe
1/2 zucchini
2 cloves of garlic
1 tsp tomatoe paste
1 tbsp salt
1-2 tsp hot paprika
2 tsp sweet paprika
pinch of pepper
4-5 cups of hot water
2 tbsp olive oil
parsley
Chop onion and garlic finely. Cut the vegetables into a large cube. Preheat olive oil in a frying pan and fry the onion on it. Then add the vegetables and garlic. Fry them about 5 minutes. Then add the tomato paste. Mix. Pour the bulgur and fry for about 2 more minutes. Add 3 cups of water. Mix. Reduce gas and continue to stir the dish until all the water is absorbed. Add the spices. If bulgur is still a little hard add another cup of water (max 2 more).
Serve with chopped parsley.
Bon appetit!
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2015/01/kasza-bulgur-z-warzywami-bulgur-with.html