ßßß Cookit - przepis na Pierniczki imbirowe || Gingerbread cookies

Pierniczki imbirowe || Gingerbread cookies

nazwa

Wykonanie

Zostawiłam za sobą szwedzką, świąteczną atmosferę - gdzie w każdym oknie wisi wielka podświetlana gwiazda, a domy i balkony są udekorowane świątecznymi lampkami, żeby wrócić do domu na święta. I chociaż śniegu nie ma i atmosfera bożonarodzeniowa nie taka jak zwykle, przygotowania trzeba zacząć. Razem z mamą zaczęłyśmy od pieczenia imbirowych pierniczków. Są chrupiące, puchate i smaczne. W sam raz na wigilię. Po upieczeniu można je też polukrować, żeby wyglądały jeszcze bardziej apetycznie.
I left swedish christmas atmosphere, where they have julstjarna in every window and christmas lights all over Lund, to come back home for Christmas. Here, I expected snow and our polish traditions, but it's raining all the time, and it's really difficult to feel this christmas aura. However, with my mom we have to prepare christmas dinner, which has to contain according to our tradition 12 dishes. We decided to start with gingerbread cookies. They're crispy, fluffy and very tasty. After baking you can also paint them with a frosting, so they can look even more delicious.
PIERNICZKI IMBIROWE || GINGERBREAD COOKIES
150 g miodu
75 g brązowego cukru
25 g masła
2 łyżeczki zmielonego imbiru
szczypta zmielonego cynamonu
szczypta zmielonych goździków
szczypta zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
375 g mąki
1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka letniej wody
50 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
W rondlu podgrzać miód, masło i cukier, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wymieszać z przyprawami i ostudzić.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko i zawartość rondla. Wymieszać. Dodać sodę rozpuszczoną w jednej łyżce letniej wody i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Foremkami wycinać pierniczki i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 stopni, ok 10-12 min.
Gdy ostygną można je polukrować.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, by nie zawilgotniały.
Smacznego! :-)
________________________________________________________
150 g of honey
75 g brown sugar
25 g of butter
2 teaspoons ground ginger
pinch of ground cinnamon
pinch of ground cloves
pinch of ground black pepper
1/2 teaspoon ground cardamom
375 g flour
1 egg yolk
1 teaspoon baking soda
1 tablespoon of warm water
50 g icing sugar
1 teaspoon of lemon juice
In a saucepan heat the honey, butter and sugar,stirring until smooth . Stir in spices and cool down.
Sift flour on a pastry board, add the egg yolk and the contents of the saucepan . Mix. Add baking soda dissolved in one tablespoon of warm water and knead the dough .
Roll out the dough to a thickness of 1 cm. Cut it with cookie cutters and place on a baking plate covered with baking paper .
Bake at 160 degrees, about 10-12 minutes .
When cookies will cool down you can frost them.
Keep them in a airtight containter, so they won't get wet.
Bon appetit! :-)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2014/12/pierniczki-imbirowe-gingerbread-cookies.html