ßßß Cookit - przepis na Kruche pierniczki

Kruche pierniczki

nazwa

Wykonanie

Wraz z początkiem zimy zaczynamy testować nowe przepisy na ciasto piernikowe. W zeszłym roku upiekłam bardzo smaczne, szybkie pierniczki w czekoladzie, w tym sezonie planuję wypróbować kilka kolejnych przepisów. Pierwszym z nich są dzisiejsze kruche ciasteczka, które swoim aromatem przypominają pierniki. Ich zaletą jest to, że nie trzeba czekać, aż zmiękną; od razu są gotowe do jedzenia. Idealne do pochrupania przy kawie lub herbacie. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj. na ok. 50 ciasteczek:
150 g zimnego masła,
250 g mąki,
2 żółtka,
80 g cukru pudru,
100 g miodu (u mnie naturalny miód z Pasieki Ambrozja; może być płynny lub scukrzony)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżeczki cynamonu,
łyżeczka imbiru,
płaska łyżeczka rozgniecionych goździków,
łyżeczka kardamonu,
łyżeczka gałki muszkatołowej,
2 płaskie łyżki ciemnego kakao bez cukru
opcjonalnie kilka łyżek cukru pudru i soku z cytryny lub wrzącej wody
Przesiać suche składniki (kakao, mąkę, cukier puder, przyprawy, proszek). Dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka i miód, zagnieść ciasto w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut (gdyby masa była zbyt klejąca, można dodać więcej mąki, ale wszystko powinno się ładnie połączyć).
Rozwałkować schłodzone ciasto na posypanym mąką blacie (grubość ciasta powinna być mniejsza niż 0.5 cm) i wykrawać ciasteczka. Piec w 180 stopniach około 10-15 minut (szybko się pieką, więc należy pilnować, aby się nie przypaliły). Ostudzić (schłodzone robią się twardsze). Cukier puder połączyć z płynem w takiej ilości, by powstał gęsty lukier. Polać ciasteczka.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/12/kruche-pierniczki.html