Wykonanie
Dziś Halloween, a ja od tygodnia testuję przepis na idealną zupę z dyni. No i nareszcie mi się udało. Własne eksperymenty wychodzą najsmaczniej, jak już kiedyś
pisałam. Poprzednia zupa była bez smaku, kolejna dużo za ostra jak dla mnie, no i nareszcie udało mi się zrobić zupę delikatnie słodką a zarazem lekko pikantną. Jeśli ktoś lubi pikantne smaki to może podwoić dawkę
pieprzu,
ostrej papryki i
curry. Jak dla mnie jest wystarczająco i na prawdę pysznie. A już powoli poddawałam się i myślałam, że nie da się zrobić dobrej, smacznej dyni.
2 kg dyni2 duże
cebule2 ząbki
czosnku2,5 cm świeżego
imbiru1/4 łyżeczki
pieprzu czarnego2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/2 łyżeczki
curryok 1 l.
wodypuszka
mleczka kokosowego2 łyżki
oliwydodatkowo: grzanki, świeży szczypiorek/kolendra/pietruszka
Dynię wydrążyć w środku, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki (wielkości kciuka).
Cebulę i
czosnek posiekać w kostkę.W dużym garnku rozgrzać
oliwę i podsmażyć na niej
cebulę i
czosnek. Gdy
cebula się zeszkli dodać pokrojoną
dynię i starty na tarce
imbir. Chwilę podsmażyć, a następnie zalać
wodą. Gotować aż
dynia będzie miękka. Wtedy dodać resztę przypraw i
mleko kokosowe. Gotować jeszcze 5 min. Następnie wszystko zblendować.Zupę podawać z grzankami, np. posypaną świeżym
szczypiorkiem.
Smacznego! ;-)