ßßß Cookit - przepis na spaghetti carbonara

spaghetti carbonara

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na Spaghetti Carbonara dla 2 osób
Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślony został przez alianckich żołnierzy podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi racjami wojskowymi. Jest łatwy i szybki do przygotowania, a smakuje fantastycznie.
ok 200 g makaronu spaghetti
160 g wędzonego boczku
200 ml śmietanki 30%
mała cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
75 g tartego sera Parmezan (ja dałam Gran Padano)
oliwa
sól, pieprz
Makaron ugotować, w osolonej wodzie, al dente, następnie odcedzić i pozostawić przykryty w garnku.
Cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę i podsmażać na oliwie. Dodać pokrojony w kostkę boczek.
W misce wymieszać śmietankę z jajkami i serem, doprawić.
Gdy boczek, cebula i czosnek się podsmażą dodać do ugotowanego makaronu. Wymieszać. Garnek postawić na małym ogniu i dodać masę serowo-jajeczną. Wymieszać, poczekać aż lekko zetnie się jajko i podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2013/03/spaghetti-carbonara.html