Dzisiaj przepis na Spaghetti Carbonara dla 2 osóbSos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślony został przez alianckich żołnierzy podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi racjami wojskowymi. Jest łatwy i szybki do przygotowania, a smakuje fantastycznie.ok 200 g makaronu spaghetti160 g wędzonego boczku200 ml śmietanki 30%mała cebula2 ząbki czosnku2 jajka75 g tartego sera Parmezan (ja dałam Gran Padano)oliwasól, pieprzMakaron ugotować, w osolonej wodzie, al dente, następnie odcedzić i pozostawić przykryty w garnku.Cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę i podsmażać na oliwie. Dodać pokrojony w kostkę boczek.W misce wymieszać śmietankę z jajkami i serem, doprawić.Gdy boczek, cebula i czosnek się podsmażą dodać do ugotowanego makaronu. Wymieszać. Garnek postawić na małym ogniu i dodać masę serowo-jajeczną. Wymieszać, poczekać aż lekko zetnie się jajko i podawać.Smacznego! :)