ßßß Cookit - przepis na PIERNICZKI DAKTYLOWE bez glutenu

PIERNICZKI DAKTYLOWE bez glutenu

nazwa

Wykonanie

Najpyszniejsze pierniczki bezglutenowe jakie jadłam. Okazały się smaczniejsze od tradycyjnych. Polecam nie tylko "bezglutenowcom". Inspiracją był dla mnie przepis Anny .
Składniki:
100g suszonych daktyli (12szt.)
100g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki)
125g masła klarowanego
85g miodu lub syropu z agawy
35g cukru z agawy lub "zwykłego"
20g przyprawy piernikowej
50g skrobi ziemniaczanej
3 łyżki siemienia lnianego
175g mąki jaglanej (zmieliłam surową kaszę)
100g mąki gryczanej (zmielona kasza gryczana niepalona)
90g wiórków kokosowych
90g zmielonych pestek (w oryginale orzechy, ja użyłam pestek dyni i słonecznika)
łyżka kamienia winnego lub sody
szczypta soli
Kaszę jaglaną ugotować, ostudzić.
Siemię lniane zalać 6 łyżkami gorącej wody, odstawić.
Daktyle wypłukać i namoczyć w gorącej wodzie.
Wiórki kokosowe i pestki zmielić (ja zrobiłam to w młynku do kawy). Zmielić także kasze na mąki, jeśli nie stosujemy gotowych. Połączyć ze sobą zmielone wiórki, pestki, mąkę, skrobię, sól, cukier, kamień winny.
Masło roztopić i połączyć z miodem.
Daktyle odsączyć, zmiksować z siemieniem i ugotowaną kaszą. Dodać masło z miodem i połączyć z sypkimi składnikami. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut. Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, wycinać pierniczki, piec ok. 10 minut w 180 stopniach.
Polecam także:
pierniczki nie tylko na choinkę
pierniczki holenderskie
pierniczki bezglutenowe
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/12/pierniczki-daktylowe-bez-glutenu.html