Wykonanie
Kolejny raz zainspirowała mnie książka z włoskimi przepisami "Smaki Toskanii". Tym razem zdecydowałam się na "
Dorsza w stylu Livorno", jednak wprowadziłam modyfikacje m.in. przyrządziłam
rybę na parze (w oryginalnym przepisie należy ją usmażyć w panierce).Składniki:500 g
filetów z dorsza400 g
przecieru pomidorowego (u mnie 4 duże
pomidory obrane z skórki i zmiksowane)
cebula2 ząbki
czosnkupół pę czka
natki pietruszki4 łyżki
oliwysólFilety umyć, pokroić na kawałki i ugotować na parze (ok. 20 minut). Na patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć na niej pokrojony
czosnek oraz
cebulę. Dodać przecier i
natkę pietruszki (zostawić trochę do przybrania). Posolić. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną
rybę włożyć do sosu i dusić razem jeszcze kilka minut. Udekorować listkami
pietruszki.