Wykonanie
Królik ma bardzo zdrowe
mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach.Składniki:
Królik (
tuszka)Balsamiko,
Rozmaryn,
Tymianek,Cząber,
Majeranek,
Liść laurowy,Czubryca,
Papryka ostra,
KolendraChili,
Oregano,
Pieprz (różne kolory)
Cebula czerwona,
Marchew,
Seler,Dwa
ziemniaki,
PorCzosnekKrólika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie
przyprawy i
zioła oraz rozdrobniony
czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć
królika w marynatę i trzymać w niej najlepiej przez noc.Kiedy dobrze się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę
oliwy i wkładamy
królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek
wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać
wody.Po 1-2 godzinach
królik jest gotowy.Podałam go z pieczonymi
ziemniakami i
czerwoną kapustą.