Wykonanie
Bibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to
miks warzyw,
wołowiny oraz
jajka smażonego podanych na
ryżu, z sosem
chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa.
Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw na świecie i muszę powiedzieć, że ja umieściłabym ją w pierwszej dziesiątce.


Składniki:
Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry
JajkoPołowa dużego
kabaczkaPieczarkiCebulaPapryka (w zasadzie każdy kolor)
MarchewPorOgórekSzpinakFasola MungZiarna
sezamuOlej sezamowy (taki do woka)
Sos sojowySos pomidorowyChiliCzosnekJapońskie
ryżowe winegretRyżMoże coś pominęłam, ale
powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że doBibimbapy dodaje się sezonowe warzywa. A więc co macie pod ręką i co lubicie polecam.Wykonanie:
Mięso wołowe pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski i zalać dwoma łyżkami
ryżowego winegre oraz łyżką
sosu sojowego i
oleju sezamowego. Odstawić wszystko.Teraz warzywa: wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto.Gotujemy
ryż.Następnierozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel
oliwy i poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np
marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne warzywo itd. Smażymy tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić piekarnik na minimalne ciepło i wykładać kolejne usmażone warzywa na blaszkę. Blaszkę trzymać w piekarniku. Chodzi o to, aby warzywa były ciepłe podczas serwowania. Podczas smażenia warto troszkę posolić niektóre warzywa np
pieczarki.Kiedy warzywa są już gotowe do woka wykładamy
mięso i obsmażamy je do momentu, aż przestanie być czerwone.Smażymy
jajkoTeraz sos.Sos robię tak: małą filiżankę
sosu pomidorowego mieszam z 6 łyżkami sos
chili do tego dodaję 2 łyżki
sosu sojowego, 2 łyżki
oleju sezamowego i na koniec dodaję starty
czosnek.Bierzemy głęboką miskę i układamy na jej dnie
ryż a na
ryż kładziemy
mięso, dookoła
ryżu układamy warzywa, polewamy całość sosem, na to kładziemy
jajko i sypiemy ziarenka
sezamu. W ten sposób serwujemy. Natomiast przed zjedzeniem należy wszytko wymieszać.5 minut później...