Wykonanie
Święta się zbliżają, więc podam Wam świetny przepis na zakwas na żurek.A to naprawdę nic trudnego!Wystarczy, że zrobicie go 4 dni przed gotowaniem
żurku, lub jeśli macie zakwas żytni na
chleb i dodacie dwie łyżki - nawet 2 dni.Można go przechowywać w lodówce około 2 tygodni.
składnikiszklanka
mąki żytniej typ 20003 szklanki przegotowanej
wody1 rozgnieciony ząbek
czosnku2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiegojeśli masz, 2 łyżki żytniego
zakwasu na chleb(przyspieszy to proces tworzenia się zakwasu)PrzygotowanieDo słoika wsyp
mąkę, zalej
wodą, dodaj
przyprawy, zamieszaj.Przykryj słoik gazą, ściereczką i przewiąż, nigdy nie zakręcaj (bo będziesz
mieć wulkan i dużo sprzątania :))!Zakwas będzie się robił 2 - 4 dni, wyjmij wtedy
czosnek,
ziele angielskie,
liście laurowe.Możesz teraz zrobić z niego żurek lub przechować do 2 tygodni w lodówce.
Bona Apetita!