Wykonanie
Jak już kręciłam to ukręciłam dwa!Tu przepis do
majonezu nr 1
majonez .A teraz czas na
majonez nr 2 bez
musztardy, metodą prób i błędów( chodziło o to, aby smak był delikaty, jedwabisty, bardziej zbliżony do tego kupnego) i jest, jest, jest!Jak dla mnie idealny :Dskładniki3
żółtka od szczęśliwych
kurekpół szklanki dobrego
olejupół łyżeczki
cukrupół łyżeczki
soli2 łyżeczki
octu jabłkowegoszczypta
białego pieprzuszczypta mielonej białej
gorczycy - nie trzeba dawać, bez też dobry :DPrzygotowanie
Jaja należy sparzyć, wbić do miski, wyłowić
żółtka - przełozyć do wysokiego naczynia od blendera, zacząć ubijać mikserem, dodawać po malutku
olej, mieszać na małych- średnich obrotach i mieszać, w połowie mieszania dodać
ocet, mieszać i dodawać
olej, na końcu
przyprawy, spróbować, w razie potrzeby doprawić, przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce góra 4 dni!
Bona Apetita!