Wykonanie
Wczoraj weszłam na wagę i z niedowierzaniem na nią popatrzyłam. W ciągu 11 dni -1 , 7 kg. Huuurraaa ! To wszystko tak naprawdę zawdzięczam zdrowemu odżywianiu (absolutnie nie nazywam tego dietą). W ciągu 4 tygodni widzę, że waga stopniowo spada.Dziś mamy piątek i
rybkę. Przygotowana wczoraj, upieczona dziś z samego rana. Pyszna, soczysta, aromatyczna, bez smażenia i panierki. Zaletą jest, że tak naprawdę nie potrzeba wiele czasu, aby ją przygotować.
Dorsz jest bardzo delikatną
rybą i należy się z nim delikatnie obchodzić. Nie wymaga on dużego wkładu, a może wyjść naprawdę smaczny. Zapraszam do skorzystania z przepisu.Składniki (na 1 osobę):ok 100 g
dorsza (waga po rozmrożeniu)1 łyżka
oliwy z oliwekkoperekząbek
czosnku2 łyżki
soku z cytryny (lub z
limonki)
sól,
pieprz1. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Kładziemy na nią
dorsza, posypujemy
solą i
pieprzem, nacieramy ząbkiem
czosnku (
potem czosnek kroimy i posypujemy nim
rybę), polewamy
oliwą z oliwek i skrapiamy
sokiem z cytryny. Całość posypujemy
koperkiem.2.
Dorsza owijamy folią (szczelnie) i wkładamy do lodówki. Minimalny czas marynowania to 1 godzina - wiadomo, im dłużej tym lepiej. Ja zostawiłam na całą noc.3.
Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na ok. 20-25 minut i czekamy na pyszny obiadek. Do tego
kasza kuskus i mamy niebo w gębie ! :)