ßßß Cookit - przepis na Sałatka z oliwkami, suszonymi pomidorami i prażonymi migdałami

Sałatka z oliwkami, suszonymi pomidorami i prażonymi migdałami

nazwa

Wykonanie

Niestety w pracy nie mam możliwości podgrzania obiadu, dlatego też każdego dnia kombinuje co by można zjeść w porze obiadowej. Dzisiaj zafundowałam sobie sałatę z zielonymi oliwkami, suszonymi pomidorkami i prażonymi migdałami, a to wszystko polane tradycyjnym vinegret-em. Smaczna, lekka i sycąca. Do tego chrupkie pieczywo i obiadek gotowy. Sprawdzi się także idealnie jako kolacja. Mniam !!!
Składniki:
mix dowolnych sałat (ja miałam sałatę lodową, więc użyłam jej)
2 łyżki płatków migdałowych
5 suszonych pomidorów
10 oliwek (mogą być zarówno zielone jak i czarne)
Vinegret:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Jak zrobić?
1. Płatki migdałowe podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Pomidory kroimy w paseczki, oliwki na pół. Dodajemy do sałaty. Posypujemy płatkami.
2. Przygotowujemy vinegret. Do słoiczka dodajemy sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz. Zakręcamy i potrząsamy dopóki sól się nie rozpuści, a cytryna z musztardą się ze sobą połączą. Dodajemy oliwę i znowu potrząsamy. Polewamy sałatę.
Smacznego !
Kaloryczność: ok. 325 kcal
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/08/saatka-z-oliwkami-suszonymi-pomidorami.html