Wykonanie
Niestety w pracy nie mam możliwości podgrzania obiadu, dlatego też każdego dnia kombinuje co by można zjeść w
porze obiadowej. Dzisiaj zafundowałam sobie
sałatę z
zielonymi oliwkami,
suszonymi pomidorkami i prażonymi
migdałami, a to wszystko polane tradycyjnym
vinegret-em. Smaczna, lekka i sycąca. Do tego
chrupkie pieczywo i obiadek gotowy. Sprawdzi się także idealnie jako kolacja. Mniam !!!Składniki:mix dowolnych
sałat (ja miałam
sałatę lodową, więc użyłam jej)2 łyżki
płatków migdałowych5
suszonych pomidorów10
oliwek (mogą być zarówno zielone jak i czarne)
Vinegret:1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
musztardy3 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzJak zrobić?1.
Płatki migdałowe podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy z oliwek.
Pomidory kroimy w paseczki,
oliwki na pół. Dodajemy do
sałaty. Posypujemy
płatkami.2. Przygotowujemy
vinegret. Do słoiczka dodajemy
sok z cytryny,
musztardę,
sól,
pieprz. Zakręcamy i potrząsamy dopóki
sól się nie rozpuści, a
cytryna z
musztardą się ze sobą połączą. Dodajemy
oliwę i znowu potrząsamy. Polewamy
sałatę.Smacznego !
Kaloryczność: ok. 325 kcal