Wykonanie
            Żurek jest najbardziej klasyczną wielkanocną potrawą i mało kto potrafi wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tej lekko kwaśnej zupy.Teraz, kiedy w sklepach mamy pełen wybór różnorodnych 
żurkowych zakwasów, zrobienie smacznej zupy staje się coraz prostsze. Osobiście polecam wybierać zakwasy w słoikach o konsystencji zbliżonej do gęstego 
kisielu zamiast wodnistej zawiesiny z mącznym osadem na dnie butelki.Mimo, że sama zakwasu nigdy nie robiłam, uważam, że te w słoikach mają więcej wspólnego z naturalnym produktem.Na około 2 litry zupy potrzebujecie:1 słoiczek zakwasu na żur2 
marchewki1 
pietruszka1/4 
selera1 
por1 
ziemniak1 
cebula (ja używam czerwonej)150 g 
wędzonego boczku300 g 
białej kiełbasy (najlepiej takiej cienkiej, delikatesowej w naturalnym jelicie)2 łyżki 
majeranku2 łyżki 
mąki pszennejszklanka 
mleka1 łyżka 
chrzanusól, 
pieprzliść laurowy, 
ziele angielskie.
jajka do dekoracjiWykonanie jest stosunkowe łatwe, nie wymaga zaawansowanych umiejętności, należy jednak przestrzegać pewnej kolejności:Osoloną 
włoszczyznę wraz z obranym 
ziemniakiem, 
zielem angielskim i 
listkiem laurowym zalewamy ok 1,5 litra wrzącej 
wody i gotujemy aż warzywa zmiękną. Staramy się nie rozgotować 
marchwi, 
pietruszki i 
ziemniaka zbyt mocno, ponieważ później wrzucimy je do zupy. Po ok 30 minutach wyjmujemy warzywa zostawiając w garnku 
wywar. (warzywa, których nie chcemy wrzucać do zupy możemy gotować dłużej)
Boczek i 
kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano, następnie dodajemy drobno posiekaną 
cebulę i smażymy chwilę dalej.Do 
warzywnego wywaru dolewamy zakwas 
żurkowy, cały czas gotując na wolnym ogniu. Następnie w szklance 
mleka rozrabiamy 
mąkę i wlewamy do gotującego się 
żurku, cały czas mieszając - teraz właśnie zupa powinna lekko zgęstnieć. Tak naprawdę, to jaka będzie gęsta zależy od zakwasu. Jeśli uważacie, że jest zbyt rzadka i ciemna możecie dodać więcej 
mleka z 
mąką (tylko żeby nie przestała być kwaśna)Do zupy dodajemy podsmażoną 
kiełbasę oraz pokrojonego 
ziemniaka, 1 
marchew i poł 
pietruszki. doprawiamy również 
chrzanem, majerakiem i 
pieprzem.Żurek najlepiej smakuje na drugi dzień :)

Czas przygotowania: mniej niż 1 godzinaStopień trudności: łatweKoszt: ok 20 złotych