Wykonanie
Kiedyś pytałam: ''Mamo, co dziś na obiad?''Gdy odpowiedź brzmiała: ''obiad drapany'', wiedziałam, że coś pysznego z patelni się szykuje:)Proste dania mają swój urok. Zapraszam na placuszki!Placki z
cukinii3 duże
cukinie, obrane i starte na grubych oczkachok 1,5-2 szkl
mąki (ja dałam szklankę
mąki sojowej i 0,75 szkl
mąki żytniej)3
żółtka1
jajkoduża
cebula, drobno posiekanapęczek
natki pietruszki, drobno posiekany
sól i
pieprz do smaku80 g startego
parmezanuoliwa do smażeniaWszystkie składniki mieszamy widelcem w dużej misce. Na rozgrzaną na patelni
oliwę nakładamy łyżką małe porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.Serwujemy ciepłe, z dodatkiem kwaśnej
smietany lub gęstego
jogurtu.