Wykonanie
Po świętach wykorzystujemy wszystko to co nam pozostało, żeby nie robić nowych zakupów i żeby nie marnować jedzenia. Odkrywamy coraz to nowe smaki
kaszy jaglanej. Wychodzi na to, że i ta
kasza świetnie nadaje się do wielu wielu potraw. Mało tego,
kasza świetnie nadaje się do zapiekanek ponieważ doskonale łączy ze sobą wszystkie składniki i nie trzeba dodawać, jaj czy
mąki. Zostało mi trochę
sosu tatarskiego własnej roboty ze świąt i postanowiłam spróbować czy pasuje. Pasuje :)
szklanka
kaszy jaglanejmarchewpół
poratrochę
selera2
pieczarkipół
cukinii20g
fasolki szparagowej konserwowejsól,
curry,
papryka słodka,
papryka ostra, pasta paprykowa - ostra
Por,
marchew i
seler, kroimy i dusimy przez 10 minut.
Kaszę jaglaną musimy ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Pieczarki i
cukinię drobno kroimy. Kiedy
marchew,
seler i
por będą miękkie, łączymy je z
cukinią,
pieczarkami i
fasolką. Do warzyw dodajemy ugotowaną
kaszę jaglaną. Do wszystkiego dodajemy: pół łyżeczki
curry,
papryki ostrej i słodkiej, odrobinę
soli i trochę pasty paprykowej, dokładnie mieszamy u układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.