Wykonanie
O schabie
pisałam już nie raz. Dziś znany kotlet w mało popularnej wersji i z tajemniczym składnikiem. Jakim? Z
melonem żółtym. To treściwe połączenie
mięsa z niskokalorycznym
melonem jest po prostu bombowe :)Potrzebujemy:(obiad dla 4 osobowej rodziny)4 kotlety
schabowe z kością lub bez
cebulaszklanka
mlekasólpieprzsmalecbułka tarta1
melonsłodka papryka mielonałyżka
oliwyziemniaki młode małeMIZERIA:
ogórek zielonymała
śmietana kwaśna 12%
koperekłyżka
soku z cytrynyłyżeczkę
cukrusólpieprzCały sukces smaku tego dania to zamarynowanie
mięsa dzień wcześniej w
mleku i
cebuli. Zanim wszystko połączę w misce rozbijam kotlety ponieważ nie przepadam za grubymi kawałkami
mięsa.Po 24h kotlety są gotowe do smażenia, z każdej strony przyprawiamy
pieprzem i
solą, następnie obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na
smalcu. Smak jest zupełnie inny niż
oleju, podkreśla
maślany smak
mięsa :) Podałam z młodymi ziemniaczkami nieobranymi, mizerią i pieczonym
melonem. Jak zrobić mizerię? nic prostszego. Trzemy na tarce
ogórka, siekamy
koperek, dodajemy
sok z cytryny,
sól,
pieprz do smaku i
cukier. Pod koniec smażenia kotletów dodajemy do
ogórka śmietanę. Chodzi o to by całość się zmorzyła.
Melon potrzebuje około 10 minut w piekarniku. Przed wstawieniem go do pieca, obieramy z żółtej skórki, pozbawiamy pestek, kroimy na grube krążki. Powstały
owoc doprawiamy
słodką papryką mieloną i łyżką
oliwy, całość musimy dobrze wymieszać. Piekarnik rozgrzewamy do 200`C i w takiej temperaturze pieczemy
melona.UWAGA!
melon pochodzi z rodziny dyniowatych więc ma dużo
wody, jeśli masz czas możesz lekko go posolić wtedy
soki puszczą i łatwiej będzie się go piekło.Niestety ja nie miałam na to czasu, ale wcale się tym nie przejmuje :) Wyszło pysznie i to jest najważniejsze. Nie bój się łączyć smaków, których nie znasz. Raz Ci nie wyjdzie, drugi, trzeci aż w końcu poznasz wyjątkowe połączenie różnych smaków, nawet tych o których byś nie pomyślała ;)Myślę o założeniu warsztatów kulinarnych, co WY NA TO KUCHCIKI KOCHANE? :)