Wykonanie
Składniki:- 1 mała
dynia-ok 4-5 ugotowanych średniej wielkości
ziemniaków- 1 i 3/4 szklanki
mąki +
mąka do podsypania- 1
jajko- dodałam
przyprawy pikantnej do grilla-
sól-
oliwaPrzygotowanie:
Dynie drążymy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do miseczki, odrobinę solimy i polewamy delikatnie
oliwą. Pieczemy do miękkości w ok 200 stopniach do miękkości(około 20-40 min.). Bardzo podobnie jak w moim starszym przepisie pieczona
dynia .
Dynie studzimy. Ja jednego dnia piekłam
dynie, a drugiego robiłam kopytka. Wykorzystałam także ugotowane
ziemniaki z dnia poprzedniego.
Dynię zblenderowałam z
ziemniakami, dodałam
mąkę,
jajko odrobinę
soli i
przyprawę pikantną do grilla(możemy dodać inne
przyprawy). Ciasto wyrabiamy, aż będzie plastyczne(dosypujemy w razie potrzeby
mąki). Z ciasta robimy małe wałki i kroimy po skosie na kawałki. Wrzucamy partiami do osolonej gotującej się
wody i gotujemy je ok 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.Podajemy z sosem lub jako dodatek do obiadu.Smacznego:)