ßßß
Składniki:- 1 mała dynia-ok 4-5 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków- 1 i 3/4 szklanki mąki + mąka do podsypania- 1 jajko- dodałam przyprawy pikantnej do grilla- sól- oliwaPrzygotowanie:Dynie drążymy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do miseczki, odrobinę solimy i polewamy delikatnie oliwą. Pieczemy do miękkości w ok 200 stopniach do miękkości(około 20-40 min.). Bardzo podobnie jak w moim starszym przepisie pieczona dynia .Dynie studzimy. Ja jednego dnia piekłam dynie, a drugiego robiłam kopytka. Wykorzystałam także ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego.Dynię zblenderowałam z ziemniakami, dodałam mąkę, jajko odrobinę soli i przyprawę pikantną do grilla(możemy dodać inne przyprawy). Ciasto wyrabiamy, aż będzie plastyczne(dosypujemy w razie potrzeby mąki). Z ciasta robimy małe wałki i kroimy po skosie na kawałki. Wrzucamy partiami do osolonej gotującej się wody i gotujemy je ok 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.Podajemy z sosem lub jako dodatek do obiadu.Smacznego:)
