ßßß Cookit - przepis na Makosernik

Makosernik

nazwa

Wykonanie

Makosernik czyli połączenie dwóch bardzo lubianych ciast - makowca i sernika. Całość na kruchym spodzie.
Składniki:
1) Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100 g margaryny
- 1 żółtko
- 140 g cukru pudru
2) Masa makowa:
- 0,5 kg suchego maku
- 1 białko
- 180 g cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- kilka kropel olejku migdałowego
- garść rodzynek i orzechów włoskich
3) Masa serowa
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 szklanka cukru
- 150 g margaryny
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
4) Polewa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka stołowa mleka
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Przygotować spód. W tym celu masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na dnie ciasto oraz podpiec 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić.
Mak zagotować, wystudzić i zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, olejek, białko, kaszę mannę, ubitą pianę z białka, namoczone rodzynki i posiekane orzechy. Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Jajka ubić z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Całość wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na górę masę serową, Całość równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Masło rozpuścić z mlekiem i czekoladą w kąpieli wodnej. Polać polewą ostudzone ciasto.
Źródło:http://smakowirowka.blogspot.com/2014/11/makosernik.html