Wykonanie
Pyszne ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia.Składniki
Kruche ciasto- 1 szklanka
mąki- 100 g
margaryny- 1
żółtko- 140 g
cukru pudruMasa makowa- 0,5 kg suchego
maku- 1
białko- 180 g
cukru- 3 czubate łyżki
kaszy manny- kilka kropel
olejku migdałowyMasa serowa- 1 kg
sera- 1 szklanka
cukru- 150 g
margaryny- 3
jajka- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 opakowanie budyniu
waniliowegoDrogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.WykonanieKruche ciasto -
mąkę,
margarynę,
żółtko i
cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno
ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 190 o C.Masa makowa -
mak zagotować i wystudzić. Zmielić trzykrotnie.
Białko ubić na sztywną pianę. Do
maku dodać
cukier, kilka kropel
olejku migdałowego,
kaszę manną oraz ubite
białko. Wszystko delikatnie wymieszać.Masa serowa -
ser trzykrotnie zmielić.
Jajka ubić z
cukrem, dodać
ser,
margarynę,
budyń waniliowy i
mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na kruchy spód wyłożyć masę
makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę
serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 o C i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wystudzić.Życzę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)