Wykonanie
Leczo najlepiej przygotowywać latem kiedy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw. Wtedy smakuje najlepiej. Do leczo użyłam
wędzoną kiełbasę własnej roboty z
dziczyzny (dzik, jeleń,
mięso wieprzowe). Tak przygotowane leczo można zawekować w słoiki i przechowywać w spiżarni.
Składniki:- 1
cukinia- 1
bakłażan- 1
marchew- 1
pietruszka- 1
cebula- 1/2
selera-
natka pietruszki-
koper- 2-3 pętka
wędzonej kiełbasy- 1
papryka zielona- 1
papryka czerwona- 1
papryka żółta- 2 ząbki
czosnku- 4
pomidory bez skórki-
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
bazylia- 2-3 łyżki
oliwyPrzygotowanie:
Cukinię,
bakłażana,
marchew,
pietruszkę,
seler,
cebulę, wszystkie rodzaje
papryki pokroić w paski i podsmażyć na patelni z dodatkiem
oliwy. Przełożyć do garnka.
bulionu. Zalać szklanką
wody i lekko poddusić.
Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć, dodać do warzyw. Dodać
czosnek,
ziele angielskie,
liść laurowy i pozostałe
przyprawy.
Pomidory pozbawione skórki pokroić w kostkę, dodać do garnka. Całość dusić do momentu rozpadnięcia się
pomidorów. Należy uważać, aby warzywa w leczo nie były rozgotowane, powinny być lekko chrupkie.