ßßß
Składniki:- 0,5 kg mąki- 170 g masła- 3 łyżki gęstej śmietany- 3 żółtka (białka użyjemy do bezy)- 5 łyżek cukru do bezy- 2/3 szklanki cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- torebka cukru waniliowego- 0,5 kg truskawek- cukier puder do posypania- kruszonka (przepis tu)Przygotowanie:Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Wszystko ugnieść na gładką kulę. Kulę owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około godzinę (lub do lodówki na 3 godziny).Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. Na dno rozłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć truskawki. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch truskawek. Całość posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu delikatnie oprószyć cukrem pudrem.


