Karkówkę przygotowuję najczęściej latem na grillu. W okresie zimowym jej miejsce zajmuje karkówka pieczona w piekarniku. Może to nie ten sal letni klimat, ale karkówka z piekarnika też jest niezła :)Składniki:- 1/2 kg karkówki wieprzowej- sól, pieprz, czerwona papryka- ząbek czosnku- liść laurowy, ziele angielskie- łyżka oliwyPrzygotowanie:Karkówkę pokroić w plastry, delikatnie rozbić i namoczyć w mleku na około godzinę. Z przypraw i oleju przygotować marynatę i wymieszać z plastrami odsączonego z mlekamięsa. Rozłożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i zapiekać około 1h w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę i włączyć termoobieg, wtedy karkówka delikatnie się podpiecze. Podawać z bułką i sałatką z pomidorów.