Wykonanie
Pomysł na bardziej odmienny obiad - rolada. Roladę tworzy
filet kurczaka w połączeniu z
serem feta,
rukolą i
pieczarkami. Całość zawinięta w folię aluminiową i zapieczona w piekarniku.
Składniki:- 0,5 kg
fileta z kurczaka ( u mnie filety z jednego
kurczaka)- 200 g
pieczarek- 200 g
sera feta (1 kostka)- ząbek
czosnku- 100 g
rukoli- łyżka
oleju-
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Filet rozbijamy delikatnie tłuczkiem do
mięsa, przyprawiamy z obydwu stron. Układamy w formie prostokąta.
Rukolę podsmażamy 2-3 minuty na
oleju lub
maśle z dodatkiem pokrojonego
czosnku, układamy na
mięsie.
Ser kroimy na paski, rozkładamy na
rukoli.
Pieczarki kroimy na plasterki, podsmażamy, wykładamy na
serze feta. Całość zawijamy w formę rolady z pomocą folii aluminiowej. Wkładamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni, po tym czasie wyjmujemy, odwijamy z folii, kroimy na dość grube plastry. Podajemy z dowolnymi dodatkami.