ßßß Cookit - przepis na Zzzielone placki szpinakowo-pieczarkowe

Zzzielone placki szpinakowo-pieczarkowe

nazwa

Wykonanie

Jako amatorka wszelkich placków, naleśników i pierogów nie mogłam przejść obojętnie obok otrzymanego od koleżanki przepisu na Placki z pieczarkami i szpinakiem.
Kilka drobnych modyfikacji i wyszły pyszne placki ze szpinakiem,
czyli bogate w żelazo i kwas foliowy (dobre dla przyszłych mam) :)
1 mała cebula
25 dag pieczarek
30 dag szpinaku w liściach
1 duży ząbek czosnku
1, 5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2/3 szklanki mleka
sól, pieprz
olej do smażenia
Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju na złoty kolor. Potem dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, posiekany ząbek czosnku i smażymy razem kilka minut, doprawiamy sola i pieprzem. Szpinak myjemy, odrywamy ogonki i siekamy w paski, dodajemy do cebuli i pieczarek i dusimy, aż szpinak się zetnie. Można część tej masy odłożyć lub zrobić odrobinę więcej bo pysznie smakują placki z odrobinką takiego nadzienia na wierzchu.
W tym czasie miksujemy mąkę z jajkiem, mlekiem i proszkiem do pieczenia (nada puchatość plackom )na masę gęstszą niż na naleśniki, ewentualnie dodajemy mąkę lub mleko w zależności od konsystencji. Łączymy masę z pieczarkami i szpinakiem do masy na placki. Smażymy na złoty kolor na patelni.
Źródło:http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2014/04/zzzielone-placki-szpinakowo-pieczarkowe.html