Wykonanie
Przedstawiam Wam moją Mikołajkową partię pier niczków:)
Dekorowanie zajęło mi dobre kilka godzin. Zaczęłam ok. 22 . 00, skończyłam o 3. nad ranem.. Zabawa to pracochłonna acz bardzo przyjemna i warta zachodu:)Wszystkie
ciasteczka z leżakującego ciasta zostały już wypieczone. Wyszło + /-150 sztuk.
do wykrawania możemy użyć również dziecięcych foremek do piasku
lukier:1
białko jajka (rozmiar L)ok. 1,5 szklanki przesianego
cukru pudruCiężko jest dokładnie określić proporcje bo
jajka są różnej wielkości a
cukier puder może być drobno lub grubo mielony. Te powyższe to tylko ilości orientacyjne.
Lukier powinien być dosyć gęsty ale powinien swobodnie spływać z łyżki. Jeżeli wyjdzie za rzadki należy dodać
cukru pudru, jeśli za gęsty rozrobić
wodą (dosłownie 2-3 krople na raz).
Lukier należy dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia
cukru pudru. Można to zrobić mikserem na wolnych obrotach.Dekorować możemy szprycą zrobioną z papieru do pieczenia lub specjalną szprycą spożywczą.Do
barwienia użyłam
barwników spożywczych w płynie.