Wykonanie
Najlepszy do dekorowania - pięknie biały i lśniący. Idealny do pierniczków i dekorowania wszelakich
ciasteczek .
białkookoło szklanki
cukru pudrukilka kropel
soku z cytryny (opcjonalnie)barwniki (opcjonalnie)Wymieszać
białko z
cukrem pudrem (i opcjonalnie
sokiem z cytryny).Zmiksować całość mikserem przy użyciu najmniejszej mocy, aż nie będzie grudek.
Lukier do drobnych dekoracji i napisów musi być gęsty, nie lejący, więc jeśli trzeba to dodaj
cukru pudru (do wypełnień całej powierzchni powinien być lejący).Jeśli chcemy
lukier podzielić można na kilka porcji i wymieszać z barwnikami.Pierniczki i
ciasteczka dekorować rękawem cukierniczym/szprycą z tylką (końcówką) o niewielkiej okrągłej średnicy, można użyć też rożka z papieru do pieczenia z uciętym końcem.Jeśli dekorujecie całą powierzchnię to najpierw gęstym lukrem obrysuj
ciasteczko, poczekaj aż
lukier zastygnie na
ciastku, dodaj kilka kropel
wody do lukru w misce i wypełnij rzadszym wnętrze
ciastka (chociaż ja lubię jak
lukier rozlewa się po za
ciasteczko, tak rustykalnie to wygląda).Przyklejacie dowolne ozdoby.Udekorowane
ciasteczka układam na kratce do zastygnięcia lukru.