Wykonanie
Lukier królewski do
ciasteczek przygotowuję kilka
razy w roku, a na Wielkanoc i Boże Narodzenie już koniecznie. Nie dekoruję dużej ilości
ciasteczek, zazwyczaj wystarcza mi
lukier z dwóch -
trzech białek, na jaki przepis możecie znaleźć poniżej. Dlaczego
lukier królewski, a nie zwykły - z
cukru pudru i wody? Jest bardzo trwały, szybko zastyga, nadaje się do szczegółowych dekoracji. Jeśli obawiacie się
surowych białek możecie skorzystać z
białek sproszkowanych lub gotowych już mieszanek
białka w proszku i
cukru pudru. Barwniki możecie użyć dowolne - w płynie, w proszku lub w żelu/paście, naturalne lub sztuczne. Chociaż taki prosty przepis na
lukier białkowy przedstawiłam Wam już wcześniej, przy dekoracji pierniczków w 2009 roku, dzisiejszy jest dopracowany i bardzo dobry. Powstał dzięki pomocy Agnieszki, która pobierała nauki dekoracji lukrem u samego Mistrza, Eddiego Spence.
Lukier jest niezawodny, wypróbowany, nie kruszy się, a dekoracje z niego wykonane wytrzymują lata.. Myślę, że się przyda już niedługo, na najbliższe święta :).Składniki na
lukier królewski:90 g
białka445 g
cukru pudru5 - 7 kropli
soku z cytryny (może być w butelce) lub 4 - 5 kropli
białego octu winnegoBiałka oddzielić od
żółtek z jednodniowym wyprzedzeniem. Przelać je do czystego, suchego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu
białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem przecedzić
białko przez drobne sitko, np. od
herbaty.W misie miksera umieścić wszystkie składniki na
lukier. Ucierać przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera przy użyciu końcówki mieszającej w kształcie litery 'K'. Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie
cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Gotowy
lukier nie spływa ze szpatułki, ale delikatnie się na niej zagina. Jest to podstawowy przepis do lukrowania dużych, płaskich powierzchni na ciasteczkach, dobrze się rozprowadza.Z papieru do pieczenia zrobić tutkę, odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim i dekorować
ciasteczka. Ja do dekoracji używam jednorazowych rękawów cukierniczych i tylek.Uwaga: do wyciskania kształtów, kwiatków, postaci, szczegółów - na każde 175 g gotowego powyższego lukru należy dodać 1 łyżkę przesianego
cukru pudru i wymieszać (nie ubijać). Wtedy
lukier jest bardziej gęsty.W każdym przypadku, jeśli uważacie, że
lukier jest zbyt rzadki - należy dodać więcej
cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - więcej
białka.Korzystałam z przepisu na najlepsze
waniliowe kruche
ciasteczka do wycinania.Niektóre z
ciasteczek, oprócz lukru zostały przykryte warstwą drobnego
cukru do wypieków, dla dodania dodatkowej tekstury.