Wykonanie
Lukier idealny do dekoracji pierniczków,
ciasteczek itp. Zdobienia wychodzą bardzo precyzyjne,
lukier świetnie przylega do dekorowanych powierzchni. Wzory to już tylko kwestia naszej fantazji i kreatywności.
1
białko jaja1,5 szklanki
cukru pudrubarwniki w proszku (opcjonalnie)
Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy
białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy
cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Lukier powinien być lśniący i gęsty.Gdyby
lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę
wody, gdy zbyt rzadki - więcej
cukru pudru.Jeżeli chcemy przygotować kolorowy
lukier to dzielimy go na tyle części ile chcemy uzyskać barw. Następnie do każdej porcji lukru dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.Gotowy
lukier umieszczamy w foliowym woreczku (w kształcie rożka) i obcinamy wierzchołek. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia.Powstałym lukrem dekorujemy wcześniej przygotowane pierniczki lub
ciasteczka.Wzory to już tylko kwestia naszej fantazji i kreatywności.