ßßß Cookit - przepis na Szarlotka pod bezą

Szarlotka pod bezą

nazwa

Wykonanie

Trzecia słodkość, czyli znakomita szarlotka pod puszystą bezą.. Doskonała...
Kruche ciasto przygotowałam tak jak do szarlotki galicyjskiej i szarlotki z budyniem .
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
jabłka:
ok. 10 średniej wielkości jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
sok z połowy cytryny
beza:
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane w kostkę zimne masło i łączymy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Kropimy sokiem z cytryny żeby nie zczerniały, słodzimy wg uznania i dodajemy cynamon.
Oddzielamy białka od żółtek i wstawiamy je z miską, w której będziemy ubijać, do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formie (u mnie forma do tarty). Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika wykładamy na nie grubą warstwę jabłek.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W kubku mieszamy cukier z mąką ziemniaczaną i stopniowo dodajemy do piany. Całość nadal ubijamy aż masa będzie mocno błyszcząca.
Wykładamy ją na jabłka. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 170 stopni.
Smacznego:)
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/11/szarlotka-po-beza.html