ßßß Cookit - przepis na Obłędnie Domowa Charlotta Pod Bezą

Obłędnie Domowa Charlotta Pod Bezą

nazwa

Wykonanie

Charlotta vel Szarlotta (dla mnie) - Szarlotka (dla większości) to jedno z tych ciast, które jak żadne inne (no, może oprócz drożdżowego :-)) kojarzy mi się z domowym ciepełkiem i weekendową błogością.
Szare, chłodne przedwiośnie to a ż nadto wystarczający powód, by szybciutko zagnieść kruche ciasto oraz wypuścić na wolność solidną porcję antonówek, uwięzionych w słoik a ch jeszcze u schyłku lata....
No i ten zapach cynamonu, wydobywający się z piekarnika... ech....!
Obłędnie Domowa Charlotta Pod Bezą
Składniki na tortownicę o śr. 26-28 cm:
Ciasto:
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 jajo
50g cukru
150g masła
Nadzienie:
ok. 1,5 kg kwaskowych jabłek (antonówka, szara reneta)
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
100g cukru
1 solidna łyżka masła
Beza:
3 białka
150g cukru
2płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników szybko zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.
Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Następnie rozwałkowujemy na żądany wymiar i wykładamy nim spód tortownicy.
Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy w lodówce przez 20 minut
Nadzienie:
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę.
W spory m naczyniu roztapiamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i starannie mieszamy. Podgrzewamy na niedużym ogn iu, od czasu do czasu mieszając, do chwili a ż owoce nieco nam zmiękną. Na końcu wsyp ujemy mielony cynamon. Ponownie mieszamy.
Uwaga: można użyć również gotowych jabłek czyli takich wprost ze słoika.
Beza:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, w trakcie dodając po łyżce cukier. Na końcu wsypujemy mąkę i starannie mieszamy.
Instrukcja montażu:
Tortownicę z ciastem wyciągamy z lodówki.
Wykładamy na nią jabłkowe nadzienie.
Całość wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180C piekarnika
Po tym czasie tortownicę wyjmujemy, a na warstwę jabłek wykładamy ubitą pianę z białek.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Następnie łakomie wcinamy :-)
Życzę Wam Smacznego! :-)
COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2016/03/obednie-domowa-charlotta-pod-beza.html