Wykonanie
Zdrowa
rybka zrobiona tradycyjnie, czyli w panierce...Jako, że staram się jej w kuchni unikać bo jest zbieraczem tłuszczu, moja
rybka smażona jest w folii z
masłem i
przyprawami lub bezpośrednio na patelce. Jednak obiad ten przygotowywałam dla miłośników panierki więc nie mogło jej zabraknąć:)
składniki:4
filety z ryby, np. miruny,
dorsza czy
flądry1
cytrynabułka tartamąkasól,
pieprz2
jajka0,5l
mlekadodatkowo:1
brokułFilety rybne myjemy, kroimy na porcje i osuszamy. Do miski wlewamy
mleko i zanurzamy w nim filety na ok. 1h.
Brokuła wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 5-7 min. od zagotowania.Po godzinie filety wyjmujemy, skrapiamy
sokiem z 1/4
cytryny i oprószamy
solą i
pieprzem.Kolejność panierowania to
mąka, roztrzepane
jajko i
bułka tarta. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Podajemy z
brokułami i ćwiartką
cytryny.