ßßß Cookit - przepis na Smażona miruna z brokułami

Smażona miruna z brokułami

nazwa

Wykonanie

Zdrowa rybka zrobiona tradycyjnie, czyli w panierce...
Jako, że staram się jej w kuchni unikać bo jest zbieraczem tłuszczu, moja rybka smażona jest w folii z masłem i przyprawami lub bezpośrednio na patelce. Jednak obiad ten przygotowywałam dla miłośników panierki więc nie mogło jej zabraknąć:)
składniki:
4 filety z ryby, np. miruny, dorsza czy flądry
1 cytryna
bułka tarta
mąka
sól, pieprz
2 jajka
0,5l mleka
dodatkowo:
1 brokuł
Filety rybne myjemy, kroimy na porcje i osuszamy. Do miski wlewamy mleko i zanurzamy w nim filety na ok. 1h.
Brokuła wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 5-7 min. od zagotowania.
Po godzinie filety wyjmujemy, skrapiamy sokiem z 1/4 cytryny i oprószamy solą i pieprzem.
Kolejność panierowania to mąka, roztrzepane jajko i bułka tarta. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Podajemy z brokułami i ćwiartką cytryny.
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/10/smazona-miruna-z-brokuami.html