ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki idealne...

Jagodzianki idealne...

nazwa

Wykonanie

Jako, że zatrzęsienie jagód na kieleckim targu zaostrzyło moje smaki i skierowało myśli ku słodkościom pierwszy kulinarny wpis na moim blogu to właśnie jagodzianki:)
Idealne ciasto drożdżowe, miękkie, z kruchą skorupką, pachnące, żółciutkie, często z kruszonką, której dodatkowy maślany zapach przenosi nas
do dzieciństwa..
moja wersja z kruszonką i lukrem
wersja tradycyjna mojej mamy
PODSTAWY NAJLEPSZEGO DROŻDŻOWEGO CIASTA:
mąka pszenna typ 550,
do zaczynu tylko świeże drożdże,
im mniejszą ilość drożdży użyjemy tym ciasto będzie dużej wyrastać,
jeżeli zaczyn nie ruszy nie dodajemy go do ciast a bo nie wyrośnie,
ciasto powinno wyrosnąć dwukrotnie (po zagnieceniu i po uformowaniu),
masło należy wcześniej rozpuścić i wystudzić,
aby ciasto było bardziej wilgotne możemy dodać do niego zmielony twaróg,
pieczemy w temperaturze 200-220st.C,
ciasto drożdżowe możemy mrozić przed i po upiecze niu (owinięte folią spożywczą).
składniki na bułeczki:
4 szkl. mąki,
5dag świeżych drożdży,
1 szkl. mleka,
1szkl. cukru,
2 jaja,
2 żółtka,
1 torebka cukru waniliowego,
1/2 kostki masła,
sól,
1 jajko do smarowania
jagody:
500g jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej lub mąki ziemniaczanej
zaczyn - W małym garnuszku rozkruszamy świeże drożdże, zalewamy je ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-25 min. Składniki zaczynu odejmujemy od przepisu.
W czasie wyrastania zaczynu myjemy i osuszamy jagody oraz łączymy je z cukrem i bułką tartą.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, sól, cukier waniliowy, jajka i mleko. Łączymy składniki i wyrabiamy chwilę ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej masło. Znów wyrabiamy podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie. Gdy ciasto odchodzi od ręki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Rozciągamy rękami na stolnicy i wycinamy kwadraty wielkości 7cmx7cm. Nakładamy na środek łyżkę jagód, zawijamy rogi pod spód i dokładnie je zlepiając formujemy bułeczki.
Wykładamy je na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia na ok. 20 min.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo można dodać kruszonkę.
Pieczemy w gorącym piekarniku na złoty kolor.
kruszonka
100g mąki pszennej
50g cukru
50g masła roztopionego i lekko ostudzonego
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i zalewamy ostudzonym masłem. Dokładnie łączymy i rozcieramy dłońmi.
lukier (pomada):
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny + 2 łyżki wody
Połączyć składniki, mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać wody lub cukru pudru.
Smacznego!
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/07/jagodzianki-idealne.html