Wykonanie
Jako, że zatrzęsienie
jagód na kieleckim targu zaostrzyło moje smaki i skierowało myśli ku słodkościom pierwszy kulinarny wpis na moim blogu to właśnie jagodzianki:)Idealne
ciasto drożdżowe, miękkie, z kruchą skorupką, pachnące, żółciutkie, często z kruszonką, której dodatkowy
maślany zapach przenosi nasdo dzieciństwa..
moja wersja z kruszonką i lukrem
wersja tradycyjna mojej mamyPODSTAWY NAJLEPSZEGO
DROŻDŻOWEGO CIASTA:
mąka pszenna typ 550,do zaczynu tylko świeże
drożdże,im mniejszą ilość
drożdży użyjemy tym ciasto będzie dużej wyrastać,jeżeli zaczyn nie ruszy nie dodajemy go do ciast a bo nie wyrośnie,ciasto powinno wyrosnąć dwukrotnie (po zagnieceniu i po uformowaniu),
masło należy wcześniej rozpuścić i wystudzić,aby ciasto było bardziej wilgotne możemy dodać do niego zmielony
twaróg,pieczemy w temperaturze 200-220st.C,
ciasto drożdżowe możemy mrozić przed i po upiecze niu (owinięte folią spożywczą).
składniki na bułeczki:4 szkl.
mąki,5dag świeżych
drożdży,1 szkl.
mleka,1szkl.
cukru,2
jaja,2
żółtka,1 torebka
cukru waniliowego,1/2 kostki
masła,
sól,1
jajko do smarowania
jagody:500g
jagód2 łyżki
cukru2 łyżki
bułki tartej lub
mąki ziemniaczanejzaczyn - W małym garnuszku rozkruszamy świeże
drożdże, zalewamy je ciepłym (nie gorącym!)
mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia
drożdży. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę
mąki i 1 łyżeczkę
cukru. Wszystko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-25 min. Składniki zaczynu odejmujemy od przepisu.W czasie wyrastania zaczynu myjemy i osuszamy
jagody oraz łączymy je z
cukrem i
bułką tartą.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięte
drożdże,
cukier,
sól,
cukier waniliowy,
jajka i
mleko. Łączymy składniki i wyrabiamy chwilę ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone w kąpieli
wodnej masło. Znów wyrabiamy podsypując w razie potrzeby
mąką. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie. Gdy ciasto odchodzi od ręki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min.Rozciągamy rękami na stolnicy i wycinamy kwadraty wielkości 7cmx7cm. Nakładamy na środek łyżkę
jagód, zawijamy rogi pod spód i dokładnie je zlepiając formujemy bułeczki.Wykładamy je na posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką blasze i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia na ok. 20 min.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Dodatkowo można dodać kruszonkę.Pieczemy w gorącym piekarniku na złoty kolor.
kruszonka100g
mąki pszennej50g
cukru50g
masła roztopionego i lekko ostudzonegoDo miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier i zalewamy ostudzonym
masłem. Dokładnie łączymy i rozcieramy dłońmi.
lukier (pomada):pół szklanki
cukru pudrusok z połowy
cytryny + 2 łyżki
wodyPołączyć składniki, mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać
wody lub
cukru pudru.Smacznego!