ßßß Cookit - przepis na JAGODZIANKI

JAGODZIANKI

nazwa

Wykonanie

Sezon jagodowy trwa już od jakiegoś czasu. Na wielu blogach sukcesywnie pojawiają się różne pyszności z tymi apetycznymi leśnymi owocami. U mnie..... małe jagodowe bułeczki z kruszonką. Mają mięciutką skórkę i są bardzo pulchne. Szczególnie smakują nam ze świeżymi owocami. Po sezonie robię je również, ale z konfiturą. Przepis pochodzi z książki "124 nowe przepisy Siostry Leonilli" Trochę zmodyfikowałam.
Składniki na ciasto (na ok. 60 sztuk):
75 dag mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka
10 dag drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka mąki pszennej + ½ szklanki mleka
15 dag masła
¾ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
7 żółtek
Składniki na nadzienie :
½ l jagód
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę :
7 dag mąki pszennej
3 dag masła
3 dag cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo :
1 jajko roztrzepane w ¼ szklanki wody
Wykonanie nadzienia :
Opłukane jagody odsączamy z wody, mieszamy z cukrami i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Wykonanie kruszonki :
Schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i rozkruszamy palcami podsypując ewentualnie dodatkowo niewielką ilością mąki.
Wykonanie jagodzianek :
Robimy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i mleka. Żółtka z cukrem i solą ubijamy w garnku na parze do momentu powstania pulchnej masy. Mieszamy z rozczynem, 1 szklanką letniego mleka i mąką. Ciasto dobrze wyrabiamy. Pod koniec dajemy roztopione masło. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z ciasta formujemy owalne, małe bułeczki, wkładając do środka po 1 łyżeczce nadzienia. Układamy na blasze, smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy kruszonką. Gdy trochę podrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez ok. 25 minut.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/07/JAGODZIANKI.html