Wykonanie
Przepyszne drożdżówki z aromatycznymi
jagodami i aksamitnym
białym serem polane lśniącym lukrem to domowe łakocie którym mało kto jest w stanie odmówić.
Świetna propozycja dla wielbicieli
jagód,
białego sera i przede wszystkim drożdżówek - deser idealny dla dzieci, a i dorośli z pewnością będą się nimi zajadać.Bułeczki:600 g
mąki pszennej250 ml
mleka100 g
masła4
żółtka1/2 szklanki
cukru (130 g)25 g
drożdżypół łyżeczki
soliTwaróg:400 g tłustego lub półtłustego
twarogu2
żółtka2 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanejłyżka
masłaok. 4 łyżki
cukru pudrucukier waniliowyok. 400 g
jagódcukier puderLukier:szklanka
cukru pudruok. 4 łyżki ciepłej
wodyMleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim
drożdże, dodajemy łyżkę
cukru, 3 łyżki
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do
ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać
mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą drożdżówki.Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).
Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy).Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części.Każdą porcje lekko rozwałkowujemy i formujemy krążki z cieńszymi środkami oraz grubszymi obwódkami. Na środek każdej drożdżówki wykładamy ok. łyżkę
sera i posypujemy
jagodami. Następnie delikatnie wbijamy
jagody do masy serowej.Z tych samych składników możemy także utworzyć drożdżówki w formie jagodzianek "zamkniętych" - są one bardziej pracochłonne, jednak wyglądają niezwykle uroczo tworząc kształt klasycznych bułeczek - jagodzianek (przepis tutaj => Jagodzianki z
Białym Serem).
Drożdżówki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy na ok. 20 minut do lekkiego napuszenia.Drożdżóweczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni i pieczemy ok. 10-1 5 minut do zrumienienia.Gdy jagodzianki przestygną możemy przygotować
lukier.
Cukier puder ucieramy wraz z
wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej
cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę
wody. Przygotowanym lukrem polewamy wierzch drożdżówek z
jagodami i
białym serem.