Wykonanie
Jagodzianki - jedne z popularniejszych i bardziej pożądanych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim, a z dodatkiem pysznego, delikatnego
sera tworzą przepyszną słodką przekąskę, której nie sposób się oprzeć.
Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki
drożdżowe, których
serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych
jagód, aksamitnego
białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący
lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku.
Bułeczki:600 g
mąki pszennej250 ml
mleka100 g
masła4
żółtka1/2 szklanki
cukru (130 g)25 g
drożdżypół łyżeczki
soliTwaróg:400 g tłustego lub półtłustego
twarogu2
żółtka2 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanejłyżka
masłaok. 4 łyżki
cukru pudrucukier waniliowyok. 400 g
jagódcukier puderLukier:szklanka
cukru pudruok. 4 łyżki ciepłej
wodyMleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim
drożdże, dodajemy łyżkę
cukru, 3 łyżki
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do
ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać
mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą jagodzianki.Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).
Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy).Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę
sera, pół łyżeczki
jagód i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy w podłużny kształt.
Z tych samych składników możemy także utworzyć jagodzianki w formie okrągłej -"drożdżówko-wej" - łatwiej i szybciej je przygotujemy, a ich smak będzie równie smaczny (przepis tutaj => Drożdżówki z
Jagodami i
Serem)Jagodzianki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia.Bułeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia.Gdy jagodzianki przestygną możemy przygotować
lukier.
Cukier puder ucieramy wraz z
wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej
cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę
wody. Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki(ja najpierw wszystkie jagodzianki zanurzyłam w dość rzadkim lukrze, a następnie do lukru dodałam więcej
cukru pudru i polewając cienkim strumieniem utworzyłam lukrowe paski na wierzchu każdej jagodzianki z
serem).