ßßß

Jagodzianki - jedne z popularniejszych i bardziej pożądanych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim, a z dodatkiem pysznego, delikatnego sera tworzą przepyszną słodką przekąskę, której nie sposób się oprzeć.
Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku.
Bułeczki:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła4 żółtka1/2 szklanki cukru (130 g)25 g drożdżypół łyżeczki soliTwaróg:400 g tłustego lub półtłustego twarogu
2 żółtka2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanejłyżka masłaok. 4 łyżki cukru pudrucukier waniliowyok. 400 g jagódcukier puderLukier:szklanka cukru pudruok. 4 łyżki ciepłej wody
Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą jagodzianki.Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy).Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę sera, pół łyżeczki jagód i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy w podłużny kształt.
Z tych samych składników możemy także utworzyć jagodzianki w formie okrągłej -"drożdżówko-wej" - łatwiej i szybciej je przygotujemy, a ich smak będzie równie smaczny (przepis tutaj => Drożdżówki z Jagodami i Serem)Jagodzianki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia.Bułeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia.Gdy jagodzianki przestygną możemy przygotować lukier.Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki(ja najpierw wszystkie jagodzianki zanurzyłam w dość rzadkim lukrze, a następnie do lukru dodałam więcej cukru pudru i polewając cienkim strumieniem utworzyłam lukrowe paski na wierzchu każdej jagodzianki z serem).





