Wykonanie
Witajcie! Dzisiaj mam dla Was pesto, niepierwsze na blogu. To dzisiejsze jest nieco inne. Lubię kuchnię włoską za proste potrawy i niewątpliwie
makaron z pesto taką potrawą jest. Najbardziej znane włoskie pesto jest z
bazylii i
orzechów piniowych. Ja takich
orzechów nie posiadam, w
sumie jakoś szczególnie ich nie szukałam :) Zastępuje je innymi składnikami. Prawdziwe pesto przyjdzie mi spróbować, jak tylko wybiorę się w upragnioną podróż do Włoch.
Póki co, muszę się cieszyć tym co mam. I przyznam, że smak pesto, z dzisiejszego przepisu jest pyszny.
Makaron, który wybrałam jest pełnoziarnisty, wybrałam te z
serii Pełne Ziarno Lubelli (Klik).Składniki:Pęczek
bazylii (same listki)Pęczek
pietruszki (same listki)(tak żeby wyszło ok. 50g)50 g
słonecznika łuskanego2 łyżki startego
parmezanu2 ząbki
czosnku50 ml
oliwy z oliwekJestem wygodna i nie mam siły robić pesto w moździerzu, jak to się powinno robić. Wrzucam więc kolejno wszystkie składniki i blenduję je na gładką masę. Jeśli chodzi o
oliwę z oliwek to napisałam 50 ml, tak naprawdę trzeba dodać tyle żeby uzyskać kremową konsystencję. W
między czasie gotuję
makaron. Po odcedzeniu go mieszam z pesto i gotowe. Łatwo, szybko i przyjemnie! :D Polecam!